220 Schoonebeeker schapen in het park

26 september 2016

Een kudde van circa 220 Schoonebeeker schapen heeft dit voorjaar en deze zomer het park in Montfoort afgegraasd. Dit initiatief van Streekfonds Utrechtse Waarden geeft niet alleen een mooie aanblik, maar een praatje met herder Huug Hagoort is ook erg leerzaam. De schaapsherder vertelt onvermoeibaar de hele dag, leunend op zijn stok, wat een schaapskudde kan betekenen voor de flora in de begraasde gebieden. 

schapen park molen lr.jpg

Heel veel Montfoorters, oud en jong, hebben enorm genoten van de schaapskudde in het park. De vele foto’s die over het internet gaan zijn een ware promotie voor onze gemeente.

schapen park bomen ingepakt.jpg

Tijdens de laatste begrazingsronde hebben de schapen (en een paar geiten die er tussen liepen) de stammen van een aantal bomen aangevreten. De buitendienst van de gemeente heeft de loonwerker en vervolgens de herder hierop aangesproken en aansprakelijk gesteld voor de beschadiging van 9 bomen. In het contract van de gemeente met de loonwerker staat namelijk standaard een boetebeding voor beschadiging van een boom van €500, waardoor de boete maar liefst € 4.500 bedraagt. 

Daar komen de kosten van het plaatsen van extra gaas rondom de bomen nog bij. De gemeenteraad heeft het college verzocht coulant met deze boete om te gaan en een passende oplossing te zoeken. 

De schaapsherder komt graag terug in Montfoort, maar dan moet deze kwestie wel opgelost worden. 
                                                                   
schapen park lr.jpg