Een vrijdagochtend in de Knoperij

Door Han Bovens

Hoe vaak was ik er vroeger niet binnengestapt, op zoek naar een grillplaatje, een dweil of een eenvoudige plastic vliegenmepper. Op een zonnige vrijdagochtend stap ik door de openstaande deur -van het pand waar ooit de Blokker zat- in een volstrekt andere wereld. Sinds kort is hier op initiatief van Stichting Oud Montfoort (SOM) het museum de Knoperij  gevestigd. Aan de ingang vraagt gastvrouw van dienst Graddy vriendelijk of ik niets mankeer en overhandigt mij vervolgens een geplastificeerd kaartje met het logo van het museum erop. In het rieten mandje liggen nog zeven kaartjes glimmend te wachten op de volgende bezoekers, zodat er in totaal acht belangstellenden tegelijk zich in de ruimte kunnen begeven.

 IMG-20200619-WA0005.jpg

Vooralsnog ben ik om elf uur die ochtend de eerste en nieuwsgierig volg ik de witte lijnen op de vloer in de richting van de uitgestalde collectie. Inmiddels heeft de aanjager van dit nobele initiatief Peter Versloot mij aan het begin van de museumroute al getrakteerd op enkele boeiende wetenswaardigheden. Hij is ook verantwoordelijk voor de vele teksten bij de tentoongestelde foto’s en artefacten, informatief en met oog voor saillante details. Handig bedacht is de tijdlijn die je meevoert door de historie van Montfoort, die visueel op panelen en vitrines aan je voorbij trekt. En dit alles gelardeerd met leuke en aanstekelijke feiten.

IMG-20200619-WA0006.jpg

Zo blijkt de bekende graficus Escher het stadje Montfoort afgebeeld te hebben op een van zijn spraakmakende werken. Volgens Versloot staat menig inwoner van Montfoort geruime tijd stil bij een grote luchtfoto -begin jaren tachtig- op zoek naar voor hem bekende plekjes. Ook de wandschildering van Lex van Wijk springt direct in het oog en voert mij even terug in vervlogen tijd. In een zijruimte worden mooie foto’s van Montfoort en directe omgeving op een groot scherm geprojecteerd (Ton van der Made), voordat ik stuit op kleurige plastieken en schilderijen van leden van de Kunstenaarsvereniging. Zij krijgen de gelegenheid om een breed publiek kennis te laten maken met hun werk. Tenslotte beland ik bij een tafel met vele uitgestalde streekproducten, boeken over de geschiedenis van Montfoort en informatie over de omgeving, want de Knoperij is tevens een TIP locatie geworden. Naast me aan de leestafel haalt een inwoonster behoedzaam oude foto’s uit een plastic mapje. Ze heeft ze gevonden bij de verbouwing van hun oude boerderij en die ochtend meegebracht om ze aan Versloot te tonen. Die werd overigens vorige week een eeuwenoude stenen kanonskogel rijker, die iemand met alle liefde aan het museum wilde schenken. Zo wandelt de Montfoortse geschiedenis af en toe door een pas geopende deur spontaan naar binnen.

IMG-20200619-WA0010.jpg

 

Ik schrijf een paar regels in het gastenboek en lever het plastic kaartje weer keurig in, waarna Graddy het met een bacteriedodende spray grondig zal gaan reinigen.

Inmiddels hebben ruim honderd bezoekers in luttele tijd dit goed verzorgde en intieme museum weten te vinden. Veelbelovend met het toeristenseizoen nog voor de boek. Hoewel er slechts tachtig voorwerpen uit de SOM-kelder naar boven zijn gehaald, heb je na een uurtje aandachtig bestuderen van alle teksten en historisch materiaal het gevoel dat je acht zalen van een grootstedelijk museum hebt doorlopen. En dan te bedenken dat er nog vijfduizend (!) voorwerpen in het donker liggen te wachten tot ze ooit in wisselende tentoonstellingen achter de gevel aan de Keizerstraat gepresenteerd gaan worden.

Voordat ik de Knoperij verlaat, vertelt Versloot nog even enthousiast over de plannen die de SOM nog verder wil ontwikkelen in samenwerking met de winkeliersvereniging en andere lokale instanties. Aan creativiteit geen gebrek, evenals durf en doorzettingsvermogen. Wat in een paar maanden in dit pand is verwezenlijkt met hulp van vele vrijwilligers, verdient respect, maar bovenal rijen toeschouwers

SOM bestuursleden Peter Versloot, Lex van Wijk, Peter Gruters, Ans van Vliet, Hetty Elzas en Charlotte Kling hebben Montfoort met de Knoperij een grote dienst bewezen!

IMG-20200619-WA0018.jpg