Frisse neus

In de nacht van 4 op 5 mei 2020 gaat een groep lopers uit Linschoten en Montfoort gezamenlijk het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen en dit hardlopend in estafettevorm naar de kernen Linschoten en Montfoort brengen. Dat schreven wij in februari 2020, en nu een maand later is de realiteit ineens heel anders. Zoals zoveel evenementen die in het kader van 75 jaar bevrijding zijn georganiseerd, vervalt de bevrijdingsloop ook. Jammer voor alle hardlopers die zich hiervoor hadden ingeschreven en misschien ook bezig waren met wat extra voorbereiding.

Maar naast deze teleurstelling, heb je als hardloper momenteel ook een groot voordeel. In deze tijd dat we ons leven inrichten naar de instructies van het RIVM en de overheid met betrekking tot het sociale verkeer, is er voor hardlopers nog veel mogelijk. Dankzij de keuze van onze overheid voor een intelligent lock down, kunnen we voor “een frisse neus” naar buiten, uiteraard binnen de kaders die we allemaal kennen zoals de 1,5 meter afstand. Hardlopen is nu een prima manier om fit te blijven op het moment dat sporten in groepsverband of op sportlocaties niet meer mogelijk is vanwege het corona virus. Je bepaalt zelf wanneer en waar je gaat lopen, en houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je gaat lopen op een open plek waar weinig contact en ontmoeting plaatsvindt met anderen. 

linschoten bos.jpg

Dit idee wordt door velen zichtbaar opgepikt: tijdens een rondje Linschoterbos kom je de laatste weken nieuwe gezichten tegen die hardlopen, herkenbaar aan een nieuwe outfit en op gloednieuwe schoenen: de nieuwe lopers.

Voor deze groep geldt: wees behoudend in je opbouw. Liever voorzichtig en verantwoord blijven groeien dan geblesseerd raken. Er is nog een belangrijk aandachtspunt voor deze groep: fit blijven is een belangrijk instrument om ook je weerstand tegen ziekte te vergroten. Maar als een training te intensief is, verlaagt dit je weerstand tijdelijk en ben je wat kwetsbaarder voor bijvoorbeeld een virus. Dus train gedoseerd om blessures te voorkomen, zorg voor goed herstel en geniet vooral van het hardlopen en van onze prachtige omgeving. Want in essentie gaat het daarom!

Netty Dorrestijn, Linschoten