lopers uit Linschoten en Montfoort halen het bevrijdingsvuur op

In de nacht van 4 op 5 mei 2020 gaat een groep lopers uit Linschoten en Montfoort gezamenlijk het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen en dit hardlopend in estafettevorm naar de kernen Linschoten en Montfoort brengen. Met dit vuur uit Wageningen wordt het vredesvuur eerst in Linschoten en daarna in Montfoort ontstoken. De aankomst in Linschoten is ongeveer om half tien op 5 mei en in Montfoort om kwart over tien.


lopers.JPG

Tien jaar geleden heeft een groep lopers uit Montfoort deze bevrijdingsloop gedaan; twee jaar geleden heeft een groep van 18 lopers uit Linschoten de bevrijdingsloop gelopen. Voor hen was dat een onvergetelijke ervaring. Nu, in 2020, bij de viering van 75 jaar bevrijding, gaan ongeveer 40 lopers uit beide kernen van de  gemeente Montfoort samen het vuur ophalen. De afstand is ongeveer 75 kilometer en de hardlopers lopen in estafettevorm etappes van 1-1,5 kilometer. In totaal loopt men gedurende de nacht ongeveer 15-20 kilometer. Deelname is mogelijk voor iedereen die deze afstand kan en wil lopen, je hoeft niet aangesloten te zijn bij een loopgroep.

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld. Wat is er nu zo mooi aan de bevrijdingsestafette, een loop van 75 kilometer midden in de nacht? Eigenlijk kan je het antwoord pas geven als je het hebt meegemaakt. En op basis van die ervaring kan ik het misschien uitleggen:

Hardlopen doe je meestal bij daglicht, of soms ’s avonds, maar bijna nooit midden in de nacht. Hardlopen doe je ook meestal op voor jou bekende routes, je bekende rondjes. Met de bevrijdingsestafette is dat allemaal anders, je loopt steeds in een klein groepje, of soms met zijn tweeën, in de nacht, in het donker, en je loopt ook een volledig onbekende route. Mijn ervaring met deze estafette twee jaar geleden was dat je je op dat moment realiseert dat wij in een heel veilig land leven: wij kunnen gewoon met een paar mensen, soms gewoon een groepje vrouwen, midden in de nacht over een donkere weg of pad samen hardlopen en wij voelen ons veilig en genieten van de rust en stilte om ons heen. De vrijheid om dit te kunnen doen is een geschenk dat de bevrijding onze samenleving heeft gebracht.

Aan deze speciale editie van de bevrijdingsestafette doen ook twee fractieleden van Progressief Akkoord mee. Wij hopen op vele mooie persoonlijke ervaringen en dat het bevrijdingsvuur met veel enthousiasme in Linschoten en Montfoort wordt ontvangen.

Netty Dorrestijn, Linschoten