50 jaar

50 jaar Progressieve politiek - 1973-2023

Daar waar landelijk twee progressieve partijen in aanloop naar nieuwe verkiezingen pogen de krachten te bundelen, gaan we in Montfoort voor een soortgelijk initiatief maar liefst vijftig jaar terug. 
Sinds 1973 rijst daar een bijzondere ster aan het politieke firmament: Progressief Akkoord; de lokale politieke partij die voortkomt uit de samenwerking van PPR (GroenLinks), PvdA en de onafhankelijke geesten. Opgericht in 1973, vieren zij dit jaar hun 50-jarig jubileum, een mijlpaal die hun vastberadenheid en visie voor vooruitstrevende politiek weerspiegelt.

Hun verhaal begint in een tijd waarin de gedachten van duurzaamheid, gelijkheid en progressieve waarden nog weinig voet hier aan de grond kregen. Desondanks is het Progressief Akkoord in de loop der jaren gelukt daarin voor de nodige verandering  te zorgen.

Gezegd kan worden dat hun impact verder reikt dan alleen politieke besluiten. Ze hebben een cultuur van dialoog en inclusiviteit geïntroduceerd, vanuit de gedachte dat de stem van elke burger wordt gehoord, ongeacht achtergrond of overtuiging. Dat dit initiatief na 50 jaar nog steeds standhoudt, getuigt van de kracht van hun benadering en de wens vanuit de gemeenschap om samen te werken aan een betere toekomst.

Terwijl de wereld om hen heen verandert, heeft Progressief Akkoord in Montfoort/Linschoten de brug geslagen tussen het verleden en de toekomst. Ze hebben bewezen dat vooruitstrevende politiek niet in strijd hoeft te zijn met traditie. In plaats daarvan hebben ze de twee in harmonie gebracht, waarbij trots zijn op het erfgoed maar ook enthousiast zijn over de kansen van morgen heel goed samen kunnen gaan.

Met 50 jaar achter de rug en nog vele jaren voor zich, blijft Progressief Akkoord een lichtend voorbeeld van hoe een kleine groep vastberaden individuen een verschil kan maken in het hart van de Montfoortse gemeenschap. 

Han Bovens
voorzitter

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide