Montfoort in aktie voor Oekraine

De oorlog in Oekraine houdt ons allemaal bezig. En velen willen hun zorgen graag omzetten in daden. Om op deze wijze iets te kunnen betekenen voor de mensen uit Oekraine die momenteel massaal hun land moeten ontvluchten.

Zaterdag 5 maart kwamen in St. Joseph veel mensen uit Montfoort en Linschoten bijeen om hiervoor de krachten te bundelen. Er zijn heel veel vormen van hulp nodig: snelle opvang voor de korte termijn, begeleiding, goederen, langdurige opvang etc. etc. Talloze verenigingen, netwerken, bedrijven, kerken en particulieren hebben hun hulp toegezegd. De komende weken worden de initiatieven zoveel mogelijk uitgewerkt en op elkaar aangesloten.

Op de website www.montfoorthulpoekraine.nl kun je alle informatie vinden!!
 

Onderstaand de oproep van de organisatie Montfoort Hulp Oekraine 

SPOED/BELANGRIJK

5 maart 2022

Montfoort Hulp Oekraïners

Alleen kan je iets doen, Samen kunnen we nog veel meer !
We hebben ook jou nodig ! Help mee !
We weten allemaal welke verschrikkelijke dingen er gebeuren in de Oekraïne.
Hartverscheurend, en het geeft een gevoel van machteloosheid.
Velen willen wat doen, maar weten (nog) niet hoe, en wat.

Op zaterdagochtend 5 maart (vanochtend om 08.00 uur !) is er een grote bijeenkomst met bijna 100 personen geweest van heel veel mogelijk maatschappelijke organisaties, verenigingen, stichtingen, kerken, gemeente, scholen, ondernemersverenigingen, buurtverenigingen, en mensen met mogelijke initiatieven/plannen.

Ook veel inwoners waren daarbij al aanwezig. Er zijn ook al diverse initiatieven gaande, maar met elkaar samen met alle inwoners kunnen we nog vel meer (en heel snel). Heel veel mensen zijn nu al enthousiast, en bieden allerlei hulp en ook opvanglocaties aan, voor kort en/of lang. Maar die kunnen dat ook niet alleen. Als iedereen zijn steentje bij draagt, kunnen we dat wél ! Uiteraard zowel Montfoort als Linschoten. Met z’n allen ! Het is voor de goede zaak…

Met name opvang (en alles wat daarmee samenhangt, zoals ook scholing, werk, zorg, sport, ontspanning, enzovoorts) en hulpgoederen.  En ook alle middelen die voor een goede opvang mogelijk zijn (locaties, evt. extra techniek, evt. extra meubilair zoals bedden, kleding, vervoer en vervoermiddelen, enzovoorts). Ook onze organisatie onderschrijft dit initiatief. Net als alle andere organisaties en instelling en gemeente en kerken, ondernemersverenigingen, buurtcomité’s en dergelijke. Wij vragen jou hierbij persoonlijk om na te denken wat jij zou kunnen en willen doen.

Zodat zoveel mogelijk mensen hun steentje willen bijdragen, zowel grote stenen als ook kleinere stenen en steentjes.  Naar gelang wensen en mogelijkheden. Overleg ook met elkaar met jouw eigen kring aan mensen, buren, vrienden, familie, werkgever, en andere mensen in jouw omgeving. Want dan zal blijken dat ook dan er veel meer kan, en er nog veel meer mensen wat kunnen en willen doen! En geef dat aan ons door, of rechtstreeks aan onderstaande emailadres of via whatsapp of SMS op onderstaand telefoonnummer of via de website. Bellen mag ook, als je vragen hebt.

Er zit een team van mensen uit Montfoort en Linschoten achter dit emailadres en telefoonnummer. Zo kan er snel een goed beeld ontstaat wat we mét elkaar allemaal mogelijk kunnen maken. En waar de grenzen liggen. We willen dat we dit met elkaar goed, snel en ook voor langere termijn kunnen doen. Sommigen kunnen op korte termijn, sommigen weer op langere termijn. Geef dat ook aan. Geef zoveel mogelijk concreet aan wat je kan en wat jouw eventuele wensen zijn. Bijvoorbeeld:

Bij opvang:  Vanaf wanneer, hoe lang (kort, lang), hoeveel personen, eventuele wensen aan personen, welke voorzieningen je hebt, welke eventuele extra dingen nodig zijn (bijv. bedden, meubilair, andere spullen of hulp bij wat bouwkundige aanpassingen, noem maar op.

Bij andere hulp:  Wat jij kan doen ? vaardigheden, middelen, goederen, vervoer van mensen, hulp bij taal, kinderopvang, hulp bij technische aanpassingen, klussen. En wat je beschikbaarheid eventueel kan zijn? Welke dagen, dagdelen, enzovoorts.

Denk maar eens wat je misschien kan doen:

Opvang kort, opvang lang, hulp bij opvang bij mensen in de omgeving, kinderopvang, fietsen geven, mensen leren fietsen, hulp bij vervoer van mensen, hulp bij vervoer van goederen, hulp bij onderwijs (of geven van middelen), slaapmiddelen, meubilair

En bedenk ook welke initiatieven jij, of jij met andere mensen in een ander verband zou kunnen doen. Er is zoveel mogelijk. En met elkaar is dat ook fijn.

Reageer snel. De coördinerende organisatie Montfoort Hulp Oekraïne wil zo snel mogelijk een reëel beeld krijgen wat mogelijk is, en met welke steentjes en stenen die worden bijgedragen we met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen.

Woensdagavond 9 maart 2022 is er een vervolgbijeenkomst, om tussentijds te zien wat er al is aangeboden, en dat zullen wij ook weer terugkoppelen. Hou ook de berichtgeving veder in de gaten.

Zaterdag 12 maart is er een derde bijeenkomst. Mogelijk zullen er dan al meerdere acties lopen.
Ook zijn er al een aantal initiatieven gestart, maar die kunnen mogelijk nog extra hulp gebruiken. Door dat ook met elkaar te overleggen over mogelijke extra hulp, kunnen initiatieven beter en effectiever worden.

Ook de gemeente is onderschrijft dit initiatief. De gemeente kan het echter niet allemaal zelf.
Maar met elkáár kunnen we veel en snel ! Daar zijn we van overtuigd. En dat gaan we met elkaar in Montfoort/Linschoten doen en waar maken. We kunnen niet afwachten, of wachten tot anderen wat gaan doen. Of niets doen…
Naar aanleiding van een eerder verspreide whatsapp-bericht van donderdagmiddag zijn er inmiddels al veel enthousiaste reacties en aanmeldingen voor zaterdagochtend.

Dit bevestigt het gevoel dat velen wat willen doen, maar (nog) niet goed weten hoe en wat.

Spontaan worden er ook al diverse opvangmogelijkheden bij burgers en ondernemers aangeboden.

Doe ook mee ! en reageer snel !

En DEEL dit bericht met mogelijke andere relevante personen en organisaties.

Emailadres:     info@montfoorthulpoekraine.nl

Whatsapp:     0641619828

SMS:                0641619828

Telnr:              0641619828

Website:         www.montfoorthulpoekraine.nl

Facebook        https://www.facebook.com/groups/montfoorthulpoekraine/

De website zal de komende dagen verder gevuld worden met informatie en updates.

Met vriendelijke groet,

namens de organisatie in wording

Jacco van Lint 

en vele anderen

 

 

 

 

Onderstaand kunt u de presentatie van de startbijeenkomst downloaden