Hoge gasprijs: juist nu je huis verduurzamen

Progressief Akkoord roept inwoners op massaal gebruik te maken van de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). Hiermee kunnen inwoners hun huis verduurzamen zonder te investeren.

Ook het regelwerk wordt hen uit handen genomen.
“Het is echt een goede regeling”, zegt Ilse van der Horst van Progressief Akkoord. “Maar er moet veel meer bekendheid aan worden gegeven. Je huis verduurzamen is goed voor het milieu en ook voor de portemonnee, zeker met deze hoge gasprijzen. Bovendien is een goed geïsoleerd huis veel fijner om in te wonen.”

Geen grote investering nodig
“De verduurzaming van je woning kan aardig wat geld kosten. Die investering verdient zich snel terug, maar je moet het geld wel hebben liggen. Als je meedoet aan deze regeling neemt de gemeente de investering op zich. Door de verduurzaming van je huis wordt je energierekening lager. Je blijft het oude bedrag betalen want met het verschil tussen je oude en nieuwe energierekening los je de gemaakte kosten af. Je merkt het dus niet in je portemonnee, maar zit wel in een minder tochtig huis. En de gemeente is weer een stukje dichter bij het halen van de klimaatdoelen.” 

Verduurzaming betaalbaar voor iedereen
De woningeigenaar krijgt vooraf inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die het best passen voor zijn/haar huis, de kosten en de opbrengsten hiervan. De kosten voor de maatregelen worden over 30 jaar gespreid en geïnd via een gemeentelijke belasting. De woningeigenaar betaalt zo de investeringen in 30 jaar tijd terug. Verkoop je je huis? Bij verkoop van de woning gaan de eventueel resterende aflossingen over op de nieuwe woningeigenaar. Het voordeel hiervan is dat de regeling voor iedere woningeigenaar toegankelijk is, ongeacht wat zijn/haar financiële draagkracht is.

Geen gedoe 
Woningeigenaren hoeven niet zelf op zoek te gaan naar betrouwbare uitvoerders. Ook hoeven zij niet te onderzoeken welke maatregelen en subsidies het beste bij hun huis passen. Dat wordt allemaal voor hen geregeld door de gemeente. 

Ilse van der Horst: “We hopen dat veel mensen gebruik gaan maken van de regeling. We hebben een grote opgave als gemeente om ons energieverbruik te verlagen en alle beetjes helpen!”


 

zonnepanelen en heatpipes.jpg