De raad van Montfoort vergeet de toekomst van jongeren

Dat deed de gemeenteraad toen ze tegen de Regionale Energie Strategie (RES) stemde. In de RES staat hoeveel duurzame energie Montfoort en 15 andere gemeenten in de regio willen gaan opwekken. Dat moet met zonnepanelen op daken, en zonnepanelen op de grond en/of windmolens. Dat heeft de gemeente niet zelf bedacht, maar is landelijk afgesproken in het klimaatakkoord.

Alleen Progressief Akkoord, D66 en ChristenUnie stemden voor de RES. Niet omdat ze zo graag windmolens en zonnevelden zien verschijnen, maar omdat ze wel de realiteit onder ogen durven te komen. Die realiteit is dat zonnepanelen op daken én op de grond én windmolens nodig zijn.   

“Wij kiezen voor de inwoners en daarom tegen de RES” hoorde ik een raadslid zeggen. En mijn generatie dan? Het gemiddelde raadslid is 60+. Voor hen hoeft de aarde niet zo lang meer te draaien. Maar voor mij wel! Ik ben 28 jaar en wil nog heel wat jaren rondlopen op deze aardbol. En als ik kinderen krijg wil ik dat zij ook nog fijn kunnen leven hier. Ik wil niet te kampen krijgen met steeds meer droge zomers, hittegolven, overstromingen, en vervuilde lucht.

Van andere jongeren hoor ik dat ze ook bezorgd zijn over klimaatverandering. Ze gaan naar grote klimaatdemonstraties, eten minder vlees of kopen minder kleding. Maar wat je als jongere kunt doen is maar beperkt, zeker als je nog thuis woont. Wij zijn afhankelijk van de gemeenteraad en andere bestuurders die bepalen of we nu echt grote stappen gaan maken tegen klimaatverandering.

Lokaal Montfoort, Inwonersbelangen, VVD, SGP, CDA laten in ieder geval zien dat zij niet aan de toekomst van jongeren denken, maar graag stoer NEE roepen tegen de regio. Het lijkt wel alsof zij denken dat Montfoort een eiland is. Waar we met niets en niemand rekening hoeven te houden. Zelfs niet met klimaatverandering, dat lost de regio wel voor ons op. Als we allemaal zo denken, dan wordt Montfoort straks echt een eiland.

Als de gemeenteraad niet aan jongeren wil denken, dan gaat deze jongere zelf wel in de raad zitten. Zodat mijn generatie wel een duurzame toekomst krijgt.

 

Ilse van der Horst

Kandidaat- raadslid voor Progressief Akkoord