College Montfoort faalt in transparantie

Progressief Akkoord dient motie van wantrouwen in
De inwoners van Montfoort mogen van hun gemeentebestuur verwachten dat het transparant en integer handelt. Helaas blijkt het college van burgemeester en wethouders keer op keer steken te laten vallen in het financieel beheer en de besluitvorming. De gang van zaken rondom Stichting Beheer Sportvelden Rapijnen (SBSR) en het woningbouwproject Park Rapijnen laat zien dat het college opnieuw verzuimt om openheid te geven over belangrijke afspraken en financiële onderbouwingen. Daarom heeft Progressief Akkoord, samen met de voltallige oppositie, een motie van wantrouwen ingediend tegen het college.

Hoe heeft het zover kunnen komen?
Het dossier Park Rapijnen is een schoolvoorbeeld van hoe slecht bestuur en gebrek aan transparantie leiden tot bestuurlijke chaos en financieel wanbeleid. In 2019 werd onder leiding van Progressief Akkoord, VVD en Inwonersbelangen een woonvisie vastgesteld die 450 nieuwe woningen in de gemeente Montfoort moest opleveren. De nieuwe coalitie – Lokaal Montfoort, CDA, SGP en ChristenUnie – kreeg een uitgewerkt plan in handen, maar wist dit volledig te laten ontsporen. 

Voor het woningbouwplan Park Rapijnen moet het trainingsveld van de voetbal in Linschoten opgeofferd worden. De gemeente is eigenaar van de voetbalvelden en het trainingsveld en mag er dus ook voor kiezen om de gronden ergens anders voor te gebruiken: in dit geval woningbouw. Het college wil de SBSR compenseren voor het trainingsveld wat zij kwijtraken. Het bod van het college: een van de bestaande voetbalvelden upgraden zodat het vaker bespeeld kan worden. Maar de SBSR ging niet akkoord.
 
De onderhandelingen tussen het college en de SBSR zijn vervolgens uitgelopen op een fiasco. In plaats van zorgvuldig overleg en transparante besluitvorming koos het college ervoor om juridische procedures te starten tegen SBSR, terwijl deze stichting ironisch genoeg gemeenschapsgeld ontvangt. Dit betekent dat belastinggeld wordt gebruikt om een advocaat te betalen die zich vervolgens verzet tegen de gemeente zelf.
 
Paniekvoetbal en schimmige deal
De situatie bereikte een nieuw dieptepunt op 6 maart, toen wethouder Jonkers de fractievoorzitters plotseling verzocht om een spoedbesluit te nemen over een vaststellingsovereenkomst (VSO) met SBSR. Zonder de raad voldoende tijd te geven om de financiële en juridische risico’s zorgvuldig te beoordelen, werd geprobeerd om de overeenkomst erdoorheen te drukken. Bovendien bleek dat de VSO neerkwam op het direct gunnen van de opdracht voor de upgrade van het voetbalveld zonder aanbesteding, wat volledig indruist tegen de basisprincipes van behoorlijk bestuur en eerlijke concurrentie. Het gaat daarbij ook niet om een klein bedrag, maar flink hoge tarieven.
 
BMC-rapport uit 2018: Dezelfde fouten, niets geleerd
Het is niet de eerste keer dat de gemeente Montfoort op deze manier te werk gaat. In 2018 stelde onderzoeksbureau BMC al vast dat het gemeentelijk beheer van financiën en contracten ernstige tekortkomingen vertoonde. In het rapport werden meerdere risico’s benoemd die nu opnieuw spelen:
•    Geen duidelijke of eenduidige kaders vooraf
•    Gebrekkige financiële onderbouwing
•    Gebrek aan regie vanuit de gemeente
•    Vermenging van rollen en belangen
•    Inhoudelijke wijzigingen zonder raadsbesluiten
•    Onverklaarbaar hoge vergoedingen voor aannemers en beheerders
Destijds was de conclusie van de gemeenteraad dat zulke fouten nooit meer mochten gebeuren. Toch zien we exact dezelfde problematiek terug in de huidige situatie rond SBSR en Park Rapijnen. Dit college heeft kennelijk niets geleerd van het verleden en vervalt opnieuw in wanbeleid.
 
Voorstel moet van tafel
Progressief Akkoord accepteert dit niet en trekt een harde grens: het huidige voorstel moet volledig van tafel. Het college moet met twee afzonderlijke raadsvoorstellen komen: één over de sportvelden en één over de financiële verantwoording van Park Rapijnen. De gemeenteraad moet zijn recht kunnen uitoefenen om zelf te beslissen hoe de gelden uit de verkoop van gemeentelijke grond uit het woningbouwproject worden besteed.
 
Motie van wantrouwen
Vanwege de ernst van de situatie en het structurele gebrek aan transparantie heeft Progressief Akkoord, samen met de voltallige oppositie (D66, Inwoners Belangen Montfoort Linschoten, VVD) een motie van wantrouwen ingediend tegen het college. Montfoort verdient een gemeentebestuur dat eerlijk en transparant werkt, dat verantwoording aflegt en dat zorgvuldig omgaat met gemeenschapsgeld. Dit college heeft dat vertrouwen verspeeld. Progressief Akkoord blijft zich inzetten voor transparantie, zorgvuldigheid en goed bestuur. 
 
Het is tijd om de feiten op tafel te krijgen. Montfoort verdient beter.