Geld voor woningbouwplan op voormalige locatie scholencomplex Montfoort

Op 9 juli 2024 besloot de Montfoortse gemeenteraad om nogmaals geld vrij te maken voor het uitwerken van woningbouwplannen op de voormalige locatie van de Howiblo, Hobbitstee en Graaf Jan. Eind 2021 gaf de raad al geld aan het college “voor de herontwikkeling van de locatie Van Damstraat naar een toekomstige woningbouwlocatie verder uit te werken en de resterende (bouw)ruimte te gebruiken voor betaalbare woningen voor starters en woningen gericht op doorstroming.” In die opdracht stond ook dat het een maatschappelijk plan moest worden met daarbij woningen voor ouderen met een zorgbehoefte, jongeren met autisme en sociale huur.

Een plek voor meerdere maatschappelijke woonvormen

Het college is vervolgens aan de slag gegaan, samen met Oudenhuis en Obliek
ontwerp van Damstraat. Oudenhuis is een woonzorgconcept en Obliek wil graag jongeren met autisme huisvesten. Ook werd er gesproken met sociale woningbouwcorporatie Cazas (voorheen Groenwest) om de sociale huurwoningen te verzorgen. De gemeente, Oudenhuis en Obliek organiseerden participatieavonden met omwonenden en daaruit kwam een voorkeursontwerp rollen.

Ongewenste wijzigingen in het plan?

Het college kwam medio 2024 met het verzoek voor meer geld om het plan verder te brengen. Maar Progressief Akkoord was ter ore gekomen dat dat plan flink was gewijzigd t.o.v. het ontwerp dat uit de participatie met omwonenden kwam, en ook niet meer paste bij de opdracht die de raad oorspronkelijk heeft gegeven.

Meer woningen en weinig sociale huur

Zo wordt er gekeken naar een groter aantal woningen, namelijk wel 100+ woningen i.p.v. rond de 60. Zo’n groot appartementencomplex vinden wij niet passend voor deze locatie. Wij pleiten voor Montfoortse schaal.

Daarnaast moet sociale huur plaatsmaken voor midden huur. Nu is er aan alle typen woningen behoefte, maar onze gemeente zit met 16% sociale huur flink onder de gewenste norm van 30%. Mensen staan al jaren op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, terwijl ook bijv. een gescheiden moeder met spoed een woning nodig heeft. De voormalige locatie van het scholencomplex is gemeentegrond, de uitgerekende kans dus om extra sociale huur neer te zetten. De gemeente hoeft immers niet zoveel winst te maken als projectontwikkelaars (die normaal gesproken eigenaar zijn van bouwgronden).

Tot slot wordt voor het plan samengewerkt met sociale woningbouwcorporatie Habion in plaats van onze vertrouwde partner Cazas. Er zijn gevallen bekend waarbij Habion na een aantal jaren sociale woningen verkoopt, waarna het dus geen sociale huurwoningen meer zijn. Bovendien is de reputatie Habion niet onbesproken.

Vasthouden aan maatschappelijke plan

Wij zijn van mening dat het college vast dient te houden aan het oorspronkelijke plan en dat het geld dat de raad hen geeft, besteed dient te worden aan de uitwerking van het oorspronkelijke plan. Dus een stuk minder dan 100+ woningen, wel voldoende sociale huur en in samenwerking met bekende woningcorporatie Cazas. Daarom heeft Progressief Akkoord een amendement ingediend om die opdracht nogmaals te bevestigen. Het amendement is aangenomen. Wij kijken uit naar een definitief plan met maatschappelijke woningbouw voor onze inwoners.


 

Een van de ontwerpen die gepresenteerd zijn op de bewonersavonden