Ouderenhof; samen bouwen aan verbondenheid
Raadsleden Pennarts (PA) en Hoogstrate(LM) nemen initiatief voor Ouderenhof aan het Klaverpad
In een politiek landschap waar coalitie en oppositie het lang niet altijd met elkaar eens zijn, komt het zelden voor dat raadsleden uit beide kampen samen optrekken. Toch is dat precies wat Paul Pennarts (Progressief Akkoord) en Luc Hoogstraten (Lokaal Montfoort) eigenlijk al jaren doen en nu met hun gezamenlijke initiatief: het realiseren van een Ouderenhof aan het Klaverpad, op een stuk onbenutte gemeentelijke grond.
Ouderen wonen zelfstandig, maar niet alleen
Het idee voor het Ouderenhof komt voort uit een duidelijke maatschappelijke behoefte. Montfoort vergrijst, en de vraag naar passende, kleinschalige woonvormen voor ouderen groeit. Veel ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen, maar zoeken tegelijk verbondenheid en veiligheid. Een Ouderenhof – geïnspireerd op het Knarrenhof®-concept – biedt precies dat: individuele woningen in een hofstructuur met volop ruimte voor contact, samenwerking en onderlinge zorg.
“De kracht van zo’n hof zit in de mensen zelf,” zegt Pennarts. “Bewoners staan voor elkaar klaar, delen hun talenten en zorgen samen voor een prettige woonomgeving. Dat is niet alleen goed voor de sociale cohesie, maar ook voor het langer zelfstandig kunnen wonen.”
Samenwerking in de raad
De samenwerking tussen Pennarts en Hoogstraten is bijzonder. Als oppositie- en coalitieraadslid vormen zij samen een brug tussen verschillende geluiden in de raad. “We zagen allebei dat het stuk grond aan het Klaverpad nu leeg ligt en dat het tegelijkertijd ontbreekt aan goede woonvormen voor ouderen,” aldus Hoogstraten. “Dan is het logisch om de handen ineen te slaan, los van partijbelangen.”
Tijdens de raadsvergadering van 6 mei wordt hun voorstel besproken: een haalbaarheidsonderzoek naar het realiseren van een Ouderenhof op deze locatie. Op deze plek was eerder een nieuw gebouw voor de scouting bedacht, maar daarvoor wordt nu gekeken naar de huidige locatie op de Hofdijk. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een nieuwe, waardevolle bestemming van de grond aan het Klaverpad met een permanente oplossing.
Geïnspireerd door succes
Het plan is niet uit de lucht gegrepen. In 2012 werd aan de Ereprijshof in Montfoort al een vergelijkbaar project gerealiseerd, dat tot op de dag van vandaag goed functioneert. Het laat zien dat een hofje met zelfstandige woningen en gedeelde voorzieningen niet alleen technisch en stedenbouwkundig haalbaar is, maar ook sociaal een schot in de roos kan zijn.
Het nieuwe Ouderenhof moet in diezelfde traditie passen, maar dan met de inzichten van vandaag. Energiezuinige bouw, een duurzame opzet en aandacht voor diversiteit in leeftijd en achtergrond moeten ervoor zorgen dat het hof toekomstbestendig is.
Volgende stap: haalbaarheidsonderzoek
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Hierin wordt gekeken naar ruimtelijke mogelijkheden, financiële haalbaarheid en betaalbaarheid en de benodigde procedures, waaronder overleg met de provincie over bouwen buiten de rode contour. Ook wordt onderzocht hoeveel ouderen in Montfoort daadwerkelijk interesse hebben in deze woonvorm.
Wat is een Knarrenhof®?
Een Knarrenhof® is geen verzorgingshuis, maar een leefgemeenschap van mensen die zelfstandig wonen, maar elkaar willen ondersteunen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners ligt rond de zestig, maar er is ook ruimte voor jongere of oudere deelnemers. Wat ze gemeen hebben, is hun actieve houding, betrokkenheid bij elkaar en de bereidheid om bij te dragen aan het geheel. Denk aan samen koken, een boodschap doen voor een buur, of gewoon een luisterend oor bieden.
Een hof voor de toekomst
“Een Ouderenhof is geen oplossing voor iedereen,” zegt Pennarts. “Maar voor een groeiende groep mensen is het wél precies wat ze zoeken: zelfstandig wonen, maar niet alleen.” Hoogstraten vult aan: “En het mooie is: met dit initiatief benutten we niet alleen onbebouwde grond, maar bouwen we ook aan een sterkere gemeenschap.”