Raad Montfoort gaat niet meer over windmolens door slapend college
Provincie besluit tot aanwijzen gebied voor windmolens in Montfoort
Op 14 januari nam de provincie het besluit om de ruimtelijke procedures in gang te zetten voor windmolens in gebied 8 (zie kaart hieronder), dat ligt op het grensgebied Linschoten-Oudewater. Dat betekent dat de provincie haar bevoegdheid gebruikt om zelf windmolens toe te staan op bepaalde plekken, zonder dat daar toestemming voor nodig is van de gemeente waarin de windmolens komen te staan. Dat kan omdat de provincie bevoegd gezag is voor windmolens met een vermogen vanaf 5 MW (tegenwoordig heeft 1 moderne windmolen al een vermogen van 5,6 MW). Daarnaast rekent de provincie erop dat Montfoort snel werk maakt van haar lopende plannen voor windmolens langs de A12 (gebied 24), en het gebied daarvoor optimaal benut. De gemeente is hierover wel zelf aan zet. De gemeenteraad moet voor mei 2025 besluiten over windmolens langs de A12.
Reden voor het besluit: Gemeenten doen te weinig om voldoende duurzame energie op te wekken
Het besluit van de provincie heeft een lange aanloop gehad. De provincie maakte de balans op of gemeenten hun doelen voor duurzame opwek gaan halen. Dat zag er niet rooskleurig uit. Om ervoor te zorgen dat de duurzame opwek wel gehaald wordt, onderzocht de provincie waar in de provincie ruimte is voor windmolens. De boodschap van de provincie: als gemeenten niet snel vaart maken met het halen van de energiedoelen, dan gaat de provincie zelf windmolens plaatsen in een aantal van de kansrijke gebieden.
Verrast zijn over iets wat je ziet aankomen
Het is dan ook niet toevallig of verbazingwekkend dat de provincie aan de slag gaat met windmolens in de kansrijke gebieden die in de gemeenten vallen die weinig vaart maken met de opwek van duurzame energie (Montfoort, Stichtse Vecht, Oudewater). Toch geven de laatste 2 gemeenten aan verbijsterd te zijn. En is het college van Montfoort ontstemd, laten zij weten in hun reactie. Ze vinden zelf dat ze goed bezig zijn en op koers liggen.
Progressief Akkoord en D66: maak werk van windmolens & betrek inwoners
Progressief Akkoord trok al meermaals aan de bel en riep op tot meer actie voor het klimaat en tempo voor windmolens. Progressief Akkoord en D66 vinden duurzaamheid heel belangrijk en willen graag dat de gemeente zich actief inzet voor een duurzame toekomst voor onze inwoners. Dat is een toekomst met windmolens, waarbij omwonenden goed betrokken worden en ook financieel meeprofiteren van de molens.
Slapend college in eigen droomwereld
We wezen het college erop dat ze te weinig doen voor duurzame opwek, dat de doelen uit het zicht raken en dat de provincie in kan grijpen. Maar het college wilde dit niet horen. Eerder schreven we hierover dit artikel. We zijn enorm teleurgesteld dat er nu dwang nodig is van hogerhand om ervoor te zorgen dat Montfoort meer bijdraagt aan de klimaatdoelen. De provincie rekent erop dat Montfoort snel werk maakt van windmolens langs de A12 (gebied 24), en het gebied daarvoor optimaal benut. Anders volgen er aanvullende toewijzingen van de provincie (in onze gemeente of daarbuiten). De gemeenteraad moet hierover voor mei 2025 besluiten. Het college heeft liggen slapen bij dit dossier, met grote gevolgen. Dat getuigt van enorm amateurisme of een verborgen strategie. Het gevolg: de gemeenteraad staat buitenspel.
We hopen dat de provincie onze inwoners goed betrekt bij de realisatie van windmolens in Montfoort.
