Montfoort en de spreidingswet

Solidariteit en verantwoordelijkheid: Montfoort en de Spreidingswet
In Montfoort lijkt het erop dat er veel weerstand is tegen de komst van asielzoekers. Toch zijn er ook velen die het belangrijk vinden dat onze gemeente solidair is met andere gemeenten die voor dezelfde uitdaging staan: het bieden van opvang aan mensen op de vlucht. Het is immers niet alleen Montfoort die deze verantwoordelijkheid draagt, maar een taak die we als samenleving gezamenlijk moeten oppakken.

Progressief Akkoord staat voor solidariteit
Als Progressief Akkoord hebben we vanaf het begin aangegeven dat we achter de uitgangspunten van het raadsvoorstel van het college staan. In de commissievergadering werd dit voorstel uitvoerig besproken, en hoewel er maar één inwoner in de openbare vergadering zijn stem liet horen, blijven we openstaan voor dialoog en constructieve bijdragen van onze inwoners. Helaas zien we dat veel reacties anoniem via petities en spandoeken worden geuit. Wij betreuren het dat deze betrokkenen niet de weg naar de commissie hebben gevonden, waar alle ruimte was voor discussie.

De kracht van ons vredesmonument
Het gebruik van het vredesmonument in de petitie roept bij velen emoties op. Dit monument, dat in 1990 werd opgericht, heeft als doel om ons, en vooral de jeugd, eraan te herinneren dat de verschijnselen die de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten, ook nu nog aanwezig zijn. Het doet pijn om te zien dat Montfoort door sommigen wordt neergezet als een stad die niet bereid is om vluchtelingen te helpen. Maar wij geloven dat dit niet het volledige beeld is.

Veel Montfoorters hebben immers hun hart laten spreken tijdens de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Deze mensen toonden de veerkracht en solidariteit waar wij als samenleving zo trots op zijn. En nu staan we voor de taak om 92 asielzoekers op te vangen – een uitdaging die we, met goede organisatie en samenwerking, opnieuw aankunnen.

Asielzoekers: Mensen zoals u en ik
Maar wat is een asielzoeker precies? Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is een asielzoeker iemand die terecht bang is voor vervolging in zijn of haar land van herkomst. Dit kan zijn vanwege ras, religie, politieke overtuiging of lidmaatschap van een bepaalde sociale groep, zoals LGBTQ+-gemeenschappen. Deze mensen, die net zoals wij op zoek zijn naar veiligheid en een beter leven, verdienen onze steun en bescherming.

Opvang en verantwoordelijkheid
Een deel van de asielzoekers zal uiteindelijk de status van statushouder krijgen en zo volwaardige deelnemers van onze samenleving worden. Voor de Oekraïense vluchtelingen hebben we dit ook met succes gedaan, en met de juiste aanpak kunnen we dit opnieuw realiseren.

Progressief Akkoord steunt het originele voorstel (op zoek gaan naar een locatie in onze gemeente) en het gewijzigde voorstel van het college, wat neer komt op de oproep om te onderzoeken of regionale samenwerking mogelijk is voor een centrale opvanglocatie. We kunnen onze verantwoordelijkheid niet ontlopen, laten we samen werken aan een Montfoort dat solidair is, en een veilige haven biedt aan mensen in nood.