Wethouder ziet liever kozijnen dan zorgen
Tijdens de commissie Ruimte van 23 juni maakte omwonenden van kozijnen fabriek Vianen duidelijk wat men van de voorgenomen plannen vonden De insprekers waren duidelijk: zij maken zich grote zorgen over de uitbreiding van Vianen Gevelelementen. En terecht. Een hal van 5.000 m², tien meter hoog, pal naast hun woningen en de manege, in een kwetsbare kernrandzone – dat is geen kleinigheid. Wat ze vroegen aan de gemeente was eenvoudig: geef openheid, geef antwoorden, en betrek ons bij het proces.
Teleurstellende reactie van wethouder
Tijdens de raadsvergadering van 7 juli stelde Progressief Akkoord vragen over dit dossier en de zorgen van de insprekers. Maar welk antwoord kregen we? Een ronduit teleurstellende reactie van wethouder Jonkers. Geen steun, geen begrip, geen toezegging. Participatie? Dat is volgens hem een taak voor de initiatiefnemer, niet voor de gemeente. Een bijzondere houding voor een bestuurder die zegt op te komen voor de inwoners, maar wel spreekt met de ondernemer – en niet met de omwonenden. Daarmee maakt hij duidelijk waar zijn prioriteiten liggen.
“We wonen hier al jaren met plezier, maar de gemeente lijkt meer oog te hebben voor het bedrijfsbelang dan voor onze leefbaarheid. Alsof wij als omwonenden er gewoon niet toe doen. Dat voelt wrang.”
– Jeroen Groenewoud, buurman van Vianen Gevelelementen
Zoek alternatieven
Progressief Akkoord vindt dat onacceptabel. Wij zijn tégen deze uitbreiding zolang niet serieus is gekeken naar uitplaatsing richting een geschikt bedrijventerrein, zoals Heeswijk of een regionale plek waar nu vanuit de provincie initiatieven voor genomen worden. De locatie aan de kernrand is volgens de geldende visie en het bestemmingsplan helemaal niet bedoeld voor grootschalige bedrijvigheid. Dat kan alleen doorgaan als college en raad het toestaan – en dat lijkt ons een zeer slechte zaak.
Verzoek provincie om in te grijpen
Als het college blijft weigeren om serieus werk te maken van uitplaatsing, zullen wij de provincie verzoeken om in te grijpen. De provincie heeft immers instemmingsrecht bij BOPA-procedures (Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit) en kan de gemeente dwingen tot een zorgvuldiger afweging.
Want dit gaat niet alleen over een hal van staal en beton. Dit gaat over leefomgeving, rechtszekerheid en respect voor inwoners. Over een gemeente die zegt “samen te bouwen aan een toekomstbestendige gemeenschap”, maar haar inwoners structureel buitenspel zet.
Een leefbare gemeente voor iedereen.
Progressief Akkoord kiest wél voor de bewoners. Wij roepen het college op om transparant te zijn, alternatieven te onderzoeken, en de omwonenden serieus te betrekken. Want alleen zo kunnen we samen bouwen aan een leefbare gemeente. Voor iedereen.

