Algemene Beschouwingen 2024 uitbreiding woningbouw
Bij de recente Algemene Beschouwingen heeft Progressief Akkoord een stevige oproep gedaan voor meer daadkracht en innovatieve oplossingen op de woningmarkt in Montfoort. Met de focus op sociale woningbouw en passende huisvesting voor ouderen, jongeren en arbeidsmigranten, bepleit Progressief Akkoord een actieve rol van de gemeente om het woningtekort aan te pakken en Montfoort leefbaar te houden voor iedereen.
Sociale woningbouw en huisvesting voor ouderen
Progressief Akkoord constateert een groot tekort aan sociale huurwoningen in Montfoort, waar slechts 16% van de woningen in dit segment valt, vergeleken met een landelijk gemiddelde van 35%. Dit is niet houdbaar. Daarom heeft de partij een motie ingediend voor de bouw van sociale huurwoningen voor ouderen aan de Kop van Park Rapijnen. Deze woningen zouden niet alleen de doorstroming op gang brengen, maar ook woonruimte vrijmaken voor jonge gezinnen en starters in de regio Linschoten. Het was teleurstellend dat een groot deel van de raad tegen dit voorstel was om deze mogelijkheid te onderzoeken.
Flexibele huisvesting voor arbeidsmigranten
Daarnaast benadrukt Progressief Akkoord de noodzaak om de druk op de reguliere woningvoorraad te verlichten door specifieke huisvesting voor arbeidsmigranten buiten de reguliere voorraad te realiseren. Door arbeidsmigranten op een centrale en gereguleerde locatie onder te brengen, kunnen we ervoor zorgen dat reguliere woningen beschikbaar blijven voor inwoners van Montfoort. Ook voor dit voorstel is een motie ingediend, waarin wordt verzocht om onderzoek en een aanpassing van de huisvestingsverordening. Ook hiervoor was geen meederheid, wel de toezegging dat de wethouder voor de zomer ’25 met een plan gaat komen mbt deze huisvestingsproblematiek.
Oproep tot actie
Progressief Akkoord roept het college en de raad op om initiatieven van particulieren met open armen te ontvangen en deze waar mogelijk te ondersteunen. Ook in het kader van het vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing beleid(VAB), liggen er heel veel mogelijkheden, doe er dan ook wat mee. Er liggen volop kansen die niet alleen de druk op de woningmarkt verlichten, maar ook bijdragen aan een sociaal en duurzaam Montfoort.
Voor een toekomstbestendig Montfoort moeten we samen verantwoordelijkheid nemen en actief werken aan de woonopgaven van deze tijd. Progressief Akkoord blijft zich inzetten om projecten vooruit te helpen en Montfoort leefbaar te houden voor alle generaties.
Hieronder treft u de tekst uitgesproken tijdens de begrotingsraad van 2024
Betoog Progressief Akkoord - Algemene Beschouwingen
Geachte voorzitter, raadsleden en collegeleden,
Vandaag wil ik beginnen met positieve woorden en een oprechte waardering uitspreken voor de samenwerking en inzet. Zoals u weet is onze slogan Progressief Akkoord Bouwt door. Dat hebben we in de vorige periode laten zien. Heel wat plannen die we zijn gestart, zijn naar de uitvoering getild, en moeten dus door dit college verder gebracht worden. Toch sta ik hier ook met een kritische noot. Er zijn serieuze zorgen die we als Progressief Akkoord met u willen delen om Montfoort beter te maken en om kansen te benutten die anders verloren gaan.
Woningbouw en flexibele huisvesting is zo’n onderwerp.
Het woningtekort vraagt om doordachte, daadkrachtige beslissingen. Helaas lijkt het alsof we, door het bouwen van Flexwoningen -op locaties bedoeld voor permanente woningbouw-, het paard achter de wagen spannen. De Flexwoningen aan De Bleek blijken uiteindelijk permanent te worden, uitkomst van een in onze ogen belachelijk traject, dus graag antwoord op de vraag wat gaat de wethouder doen met driehonderdduizend euro subsidie voor Flexwoningen die nu onterecht zijn ingeboekt?
Met betrekking tot het Van Dam complex heeft de raad bij kunnen sturen, dankzij de moties van Progressief Akkoord, ja op die manier bouwen we ook door. Wel lezen we met stijgende verbazing dat er pas ergens in 2026 gebouwd gaat worden. Ter vergelijking: in Woerden wordt zo’n ouderenwooncomplex, een burgeninitiatief, door Cazas, van idee tot oplevering in 1,5 jaar neergezet. Graag uitleg over de trage aanpak van dit project tenslotte zijn we daar al drie jaar in gesprek?
Voorts verzoekt Progressief Akkoord om particuliere initiatieven met een open mind tegemoet te treden.De houding die de gemeente nu aanneemt leidt ertoe dat inwoners denken: de gemeente, die wil toch niet. Hierdoor sneuvelen mooie ideeën al voordat ze op tafel liggen. Graag een antwoord op de vraag hoe jullie die houding gaan verbeteren?
De sociale woningvoorraad in Montfoort is 16% tegenover een landelijk gemiddelde van 35% en daarmee doen we een zeer groot beroep op de regionale solidariteit. U zultl begrijpen, dit is niet houdbaar. Het is tijd dat wij onze verantwoordelijkheid nemen in de opvang van sociale doelgroepen en niet blijven leunen op de grotere gemeenten in de regio. Een eerlijke verdeling is cruciaal voor een duurzame en evenwichtige samenwerking in de regio. Bij rondvragen in de regio blijkt dat iedereen voortaan zijn eigen broek moet ophouden, fair share noemt men dat.
Wat is het plan van het college om eindelijk een fatsoenlijke houding aan te nemen richting de regio? En hoe gaan ze voorkomen dat inwoners die plotseling sociale huur nodig hebben – bijvoorbeeld na een scheiding – straks letterlijk op straat belanden?
Duurzaamheid voorzitter, het college toont wel heel beperkte ambities als het gaat om duurzaamheid. Dat geven ze zelf ook toe in hun begroting. Hun plannen beperken zich tot het absolute minimum dat door het Rijk wordt vereist – en zelfs dat lijkt moeilijk haalbaar. Over zes jaar, in 2030, moeten we de helft van onze elektriciteit duurzaam opwekken en 1.200 woningen duurzaam verwarmen. Het afvalscheidingspercentage zou omhoog moeten naar 75%. We zitten nog lang niet bij die doelen in de buurt. Maar waar is de actie om deze doelen te bereiken?
Een isolatiekorting gaat nu pas van start en de gemeentewerf wordt wat anders ingedeeld. Serieus? Denken we nu echt dat deze stappen voldoende zijn om de klimaatdoelen te halen? Misschien worden windmolens in december goedgekeurd, en dat zou helpen, maar zonder een stevig plan en extra middelen zullen we het niet redden. Het college lijkt er zelf ook niet in te geloven. In hun begroting staat dat er buiten de rijksbijdrage geen extra budget is en dat Montfoort waarschijnlijk de CO₂-doelen niet gaat halen. Wat zou je verwachten? Bijschakelen, aan de slag! Maar nee, we gaan “monitoren”. Voor duurzaamheid is er geen extra geld, geen extra inzet. Het college doet denken aan het kabinet: grootse woorden over klimaat, maar ondertussen gebeurt er niets.
Progressief Akkoord verwacht dat dit college meer werk maakt van duurzaamheid. Klimaatverandering wacht niet en Montfoort kan zich niet veroorloven om achter te blijven.
Dus nogmaals de vraag, waar is de actie om deze doelen te bereiken?
Transparantie voorzitter, te vaak lijkt het alsof het al besloten is, zoals we zagen bij de wooncontainers aan de IJsselveld-locatie. Laat inwoners actief meepraten vóór de besluitvorming, zodat draagvlak niet pas achteraf hoeft te worden gezocht.
Maar doe het ook reëel, en toon geen zaken die niet gebouwd worden zoals de Flexwoningen aan de Bleek. Dat is nu precies zo’n voorbeeld waarom mensen afhaken. Men denkt: de gemeente doet toch waar ze zin in heeft. Uiteindelijk leidt dit gedrag tot bezwaarprocedures en daar zit niemand op te wachten.
Het buitengebied voorzitter, het is teleurstellend te zien hoe weinig vooruitgang er is voor onze agrariërs. Ondanks de woorden dat het college het belang ervan inziet om actief ondersteuning te bieden aan boeren, ontbreekt het aan concrete resultaten. Er was een jaar geleden een hoopvolle presentatie n.a.v. de keukentafelgesprekken, sindsdien niets meer vernomen. Progressief Akkoord maakt zich zorgen over de leegloop in het buitengebied. Bij de Provincie liggen subsidies klaar voor duurzaamheidsprojecten en innovatie in de landbouw, maar Montfoort weet deze fondsen niet binnen te halen. Het college moet nu verantwoordelijkheid nemen en daadwerkelijk werk maken van haar beloftes. Wat gaat het college doen om tot actie te komen voor deze doelgroepen?
Zorg en welzijn voorzitter, het bericht dat de gelden voor het Integraal Zorgakkoord stoppen, brengt ons in een lastige positie. Hoewel preventie en ondersteuning wettelijke taken blijven, heeft het wegvallen van deze collectieve steun en middelen een forse impact. Montfoort staat nu voor de uitdaging om een duurzame zorgstructuur te ontwikkelen zonder deze essentiële financiële basis. Kan het college toelichten hoe zij deze situatie ziet en wat het plan is om het tij te keren? Welke concrete stappen kunnen we verwachten om ervoor te zorgen dat het sociaal domein niet in de knel komt?
Daarnaast zijn we verheugd dat de SWOM geherstructureerd wordt om beter zicht op de geldstromen te krijgen. En het is Progressief Akkoord gelukt om met steun van alle partijen het Bakkershuis op de politieke agenda te krijgen met gevolg dat dit een vast onderdeel is geworden van de SWOM. U ziet voorzitter ook hier bouwt Progressief Akkoord door.
Voorzitter ter afronding.
Voor de plannen in onze moties hebben naar geld gezocht en ook gevonden. Tegelijkertijd willen we benadrukken dat het een gemiste kans is dat dit college de DUMAVA-subsidie door haar vingers heeft laten glippen. Hierdoor missen we onder andere voor de Vaart in Linschoten een half miljoen euro dat beschikbaar had kunnen zijn, waarom?
…en in het kader van een ander financieel risico, we hebben hier al meerdere vragen over gesteld aan de wethouder, graag een update hoe we gaan voorkomen dat de historische dijkjes in het buitengebied aan gort gereden worden met alle financiële gevolgen van dien.
Afsluitend Voor de toekomst van Montfoort hebben we daadkracht, samenwerking en visie nodig. Wij roepen het college en de raad op om samen werk te maken van deze agenda voor een toekomstbestendig Montfoort.
Dank u wel
Zoals ik u eerder aangaf voorzitter, bouwt Progressief Akkoord graag door. Vandaar dat we enkele moties daaromtrent vandaag zullen indienen. Deze wil ik graag toelichten.