Ilse en Dick zijn wel voorstanders van windmolens

Dit artikel is verschenen in het AD van 18-08-2023

Ilse en Dick zijn wél voorstanders van windmolens: ‘Bewoners kunnen energie tegen kostprijs krijgen’
Windmolens in Montfoort? Nee, die verpesten het uitzicht, maken herrie en zijn een gehaktmolen voor vogels, klinkt het vaak. ,,Grotendeels spookverhalen”, vinden Ilse van der Horst en Dick Nederend. ,,Windmolens kunnen juist heel veel brengen voor de bewoners van Montfoort.”

Sinds de gemeente Montfoort aankondigde om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om windturbines te plaatsen, is de discussie hierover weer flink opgelaaid. Ilse van der Horst, fractievoorzitter van Progressief Akkoord, is echter juist blij dat er nu toch opties worden bekeken. ,,En we moeten wel. De doelstelling van de gemeente is om in 2030 minimaal 50 procent van de benodigde elektriciteit in de gemeente, zelf duurzaam op te wekken. En in 2040 moet dat zelfs 100 procent zijn. Dat redden we niet met alleen zonnepanelen op onze daken.”

De gemeenteraad stemde voor de zomervakantie in met het onderzoek, dat plaats moet gaan vinden in Linschoten. Ten zuiden van de A12, tussen de Blindeweg en de Cattenbroekerdijk, wordt gekeken of dit een goede locatie is voor windenergie.

Kantelpunt
Druk vanuit de provincie Utrecht lijkt de gemeente Montfoort over de streep te hebben getrokken om dit onderzoek uit te gaan voeren. Wanneer Montfoort niet zelf windmolens plaatst, is er een risico dat de provincie gebruikmaakt van haar aanwijsbevoegdheid. ,,En dat wil je natuurlijk helemaal niet, want dan kun je zelf niet meebeslissen”, ziet Van der Horst. ,,Dus ik vind dat die druk goed is. En ook vooral erg nodig.”

Ja, ik wil elke dag een nieuwsbrief ontvangen met de belangrijkste online artikelen van 11 kranten.
E-mail
Het raadslid maakt zich duidelijk zorgen over klimaatverandering, maar wijst tegelijkertijd ook op de doelen die gemeente heeft als het gaat om groene energie. ,,Die willen we gewoon halen. En een windmolen staat er niet van de ene op de andere dag, dus het is goed om nu vast de eerste stappen te nemen en in gesprek te gaan met de omgeving.”

Opbrengsten
Toch is het opwekken van groene energie, meer dan alleen goed voor het klimaat. Dat legt Dick Nederend, voorzitter van energiecoöperatie Lek en IJssel Stroom en initiatiefnemer, uit. ,,Als er windmolens komen, moeten die energie opleveren voor lokaal gebruik. En de opbrengsten moeten ook lokaal zijn. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld energie krijgen tegen de kostprijs. Of er kunnen allerlei mooie lokale projecten mee worden gerealiseerd, voor bijvoorbeeld de voetbalclub of de voedselbank.”

Veel mensen weten niet dat ze mee kunnen profiteren, wanneer ergens een zonnepark of windturbine komt, zien Nederend en Van der Horst. ,,Maar dit gebeurt al op heel veel plekken en we zien dat het goed werkt.”

Perspectief
Het groene duo begrijpt dat omwonenden, ondanks de financiële opbrengsten, in sommige gevallen nog steeds niet staan te springen als het aankomt op windturbines. ,,Uiteraard moet de gemeente goed met bewoners in gesprek gaan. Maar ik denk dat we de nadelen ook in perspectief moeten plaatsen”, denkt Nederend.

,,Als ik op de Cattenbroekerdijk loop, hoor ik de snelweg goed, terwijl we daar dan nog een flink eind vanaf zitten. En een windmolen maakt natuurlijk ook geluid, maar lang niet zoveel”, zegt hij.

Van der Horst voegt toe: ,,Als het aankomt op windmolens, zijn mensen vaak bang dat het hun uitzicht verpest. Vooral als we het over hoge molens van 240 meter hebben. Begrijpelijk, maar het blijkt dat we van een afstandje vaak helemaal niet het verschil zien tussen een turbine van 200 of 240 meter. Terwijl de opbrengsten wel exponentieel groeien. We zouden kunnen kiezen voor kleinere turbines, maar dan heb je er wel veel meer nodig.”

Nederend en Van der Horst hopen dat de plannen op een geschikte locatie binnen de gemeente doorgezet kunnen worden. Een overvol elektriciteitsnetwerk hoeft dit niet tegen te houden, denken zij. ,,Op dit moment zijn er inderdaad capaciteitsproblemen, maar Stedin is hard bezig om dit op te lossen. Zij vragen zelfs aan overheden: ‘waar heb je de komende jaren meer capaciteit nodig?’ Dat is natuurlijk niet vandaag of morgen geregeld, maar dat geldt voor de windturbines zelf ook niet. Dus dat moet goed komen.”