Parkeren in Linschoten: Blik zonder visie

Linschoten heeft een parkeerprobleem.
Het pittoreske dorp is niet berekend op het hedendaagse autobezit. Daardoor staan de straten in het dorpshart vol en dat is gevaarlijk in geval van nood. Brandweerwagens en ambulances lopen vast, een onaanvaardbaar risico. En dus werkt het college (terecht) aan een plan om Linschoten weer veilig te maken door… meer parkeerplaatsen aan te leggen.

Het komt er op neer dat met die nieuwe parkeerplekken auto’s aan de kant of in de kant geschoven worden. Ten koste van groen en ten koste van historische dijkjes. Dat staat in het plan dat het college op de warme zomeravond van 2 juli in het Kruispunt aan de inwoners presenteerde. Uit de tekeningen blijkt dat op de Hoge Werf auto’s – die nu ‘langs’ het parkje geparkeerd staan – straks gebruik kunnen maken van insteekhavens. Zo krik je het aantal parkeerplaatsen rond deze locatie op van 18 naar 49, terwijl uit tellingen blijkt dat er maar behoefte is aan 25.

Groen moet wijken
Om die extra plaatsen te realiseren gaat er wel van alle randen van het park een dikke meter groen af. En dat groen wordt nergens gecompenseerd; niet op de Hoge Werf, ook niet elders in het dorp. Nee, zei de toelichtende ambtenaar, zijn collega’s van de groenvoorziening hebben wel aangegeven dat ze “allerlei ideeën hebben” om het resterende park “op te leuken”.

Nu is de gemeente niet over een nacht ijs gegaan. Zo is de huidige parkeerdruk ‘gemeten’ door te tellen hoeveel blik er op zes verschillende momenten van de dag geparkeerd staat. Daarbij is ook gekeken naar ‘spitstijden’ bij de lokale horeca. En toen begon het puzzelen en schuiven met parkeervakken. Zo bleken op de Liefhovendijk gemiddeld maar liefst 25 auto’s en busjes te staan, terwijl de dijk nu maar 5 officiële parkeervakken heeft. De oplossing? We slaan wat damwanden in deze historische dijk en zo maken we de onofficiële parkeerplekken in de berm tot 15 gelegaliseerde staplaatsen. Nog wel even uitzoeken trouwens van wie die grond eigenlijk is…

Geen compensatie van ingeleverd groen

Het resultaat is een plan met méér blik en zónder visie. Geen lonkende vergezichten op een autovrije historische dorpsstraat, geen compensatie van ingeleverd groen, geen aandacht voor fietsvriendelijke oplossingen, geen slim gebruik maken van vrije ruimte die net buiten het onderzochte gebied beschikbaar is, geen harde afspraken over hoe horeca-uitbaters omgaan met hun automobiele restaurantgasten. 

Eigenlijk lijkt het plan heel erg op het voorstel waar het college een halfjaar geleden mee kwam. Waar de gemeenteraad het college mee teruggestuurd had naar de bewoners, omdat er wel heel eenzijdig naar de parkeerders was geluisterd. Waar inwoners indertijd ook al kritische kanttekeningen over maakten – maar die nergens in het nieuwe plan terug zien. 

En nu maar hopen dat de inbreng van alle bewoners, die de moeite namen om op die warme zomeravond van 2 juli op te komen dagen, nu wel tot serieuze planbijstelling leidt.

Progressief Akkoord blijft dit dossier nauwgezet volgen – het zou immers een ramp zijn als de glans van de “parel van het Groene Hart” verdwijnt en Linschoten verwordt tot niet meer dan een carpoolplaats.

(dit is een vervolg op een eerder artikel begin 2025 linkje)

doorstroming huizenmarkt