De Vaart: bouwen zonder fundament is geen goed bestuur

Waarom Progressief Akkoord samen met de VVD een pas op de plaats eist
Wie wil bouwen aan een toekomstbestendig dorpshuis, moet eerst zorgen voor een stevig fundament. Maar precies dat ontbreekt in het voorstel van het college over De Vaart, dat op 7 juli op tafel ligt. Er wordt aan de raadsleden gevraagd om in te stemmen met een miljoeneninvestering, terwijl cruciale onderdelen ontbreken: er is geen uitgewerkt exploitatieplan, geen duidelijk gekozen bestuursvorm en geen afstemming met de mensen die het dorpshuis straks moeten gebruiken en beheren.

Laat er geen misverstand over bestaan: wij willen een dorpshuis voor Linschoten
Progressief Akkoord is een warm voorstander van een nieuw dorpshuis als huiskamer van Linschoten. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar verenigingen ruimte vinden, waar het sociaal weefsel van het dorp versterkt wordt. Dat idee dragen wij vol overtuiging. Maar we zijn tegen de manier waarop dit college nu probeert daar te komen. Het plan is onvolledig, financieel riskant en onvoldoende afgestemd met de gemeenschap die straks het verschil moet maken.

Dat is geen bestuur. Dat is gokken met gemeenschapsgeld.
Een dorpshuis zonder exploitatieplan?
Al sinds jaar en dag draait Dorpshuis De Vaart op de inzet van vrijwilligers en gebruikers, gecoördineerd via SBML. Zij houden met veel kunst en vliegwerk het dorpshuis draaiende, met minimale middelen. En nu er plannen liggen voor een nieuwe locatie, zou je verwachten dat juist deze mensen betrokken zijn bij de exploitatie-opzet.
Maar niets is minder waar. Insprekers als de heren Hagort(vrijwilligers) en dhr Goergen(voorzitter SBML) en de heer Bakker(actieve burger) hebben in de raad helder gemaakt dat zij niet betrokken zij bij de financiële kant van zowel het ontwerp als de exploitatie. Terwijl dit de mensen zijn die de Vaart met hart en ziel dragen.

Graag antwoord
Sterker nog: in het voorstel van het college ontbreekt elk onderbouwd antwoord op fundamentele vragen als:
-Hoe wordt het nieuwe dorpshuis straks geëxploiteerd?
-Wie bestuurt het en zorgt voor het dagelijke beheer?
-Hoeveel bar- en zaalhuurinkomsten moeten verenigingen opbrengen om het dorpshuis rond te laten komen?
-Wat gebeurt er met de concurrentie van locaties als Het Trefpunt?

Besturen is vooruitzien, niet blind investeren
Wat ons betreft kun je geen nieuw dorpshuis bouwen als je geen antwoord hebt op deze vragen. Daarom heeft Progressief Akkoord samen met de VVD een amendement opgesteld. Niet om het project stop te zetten, maar om het te verbeteren.

We stellen voor:
Eerst met alle betrokkenen – waaronder SBML, gebruikers en de LVKK(expertise kleine kernen) – een realistisch, toekomstbestendig exploitatie- en bestuursmodel op te stellen. Daarin ook de gevolgen mee te nemen van concurrerende zalen, zoals Het Trefpunt. Pas daarna het definitieve ontwerp én bijbehorende begroting aan de raad voor te leggen.

Reddingsboei
Dit amendement is geen vertragingsmanoeuvre. Het is een reddingsboei.
De plannen van het college zijn half. En half bestuur is géén bestuur. Wij willen bouwen – maar dan wel met het volle plaatje op tafel. Met realistische cijfers, gedragen keuzes en een exploitatie die standhoudt in de praktijk.

Als we nu akkoord gaan zonder dit fundament, dan bouwen we op drijfzand. De raad nu alleen voor het gebouw laten tekenen is vragen om een blanco check voor de toekomstie exploitatie. En die rekening komt onvermijdelijk bij de gemeenschap terecht.

Kernen als Linschoten en Montfoort verdienen beter, degelijke plannen en eerlijke keuzes. Progressief Akkoord staat voor open, verantwoordelijk bestuur. Dáárom nemen we deze kritische houding in. Niet uit tegenzin, maar uit zorg.