Start Gemeentelijke Verduurzamingsregeling

Eerste huizen worden verduurzaamd dankzij Gemeentelijke Verduurzamingsregeling

Op 30 mei 2023 besloot de gemeenteraad van Montfoort om de eerste woningen te verduurzamen met behulp van de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling. Met deze regeling wordt verduurzaming ook betaalbaar voor mensen die geen geld op de plank hebben liggen. Ook mensen met schulden kunnen van deze regeling gebruik maken. Zo zitten zij er toch warmpjes bij in de winter, neemt hun huis in waarde toe en dragen zij bij aan de verduurzaming van Nederland.

Geen grote investering nodig
Ilse van der Horst (Progressief Akkoord): “De verduurzaming van je woning kan aardig wat geld kosten. Die investering verdient zich snel terug, maar je moet het geld wel hebben liggen. Als je meedoet aan deze regeling neemt de gemeente de investering op zich. Door de verduurzaming van je huis wordt je energierekening lager. Met het verschil tussen je oude en nieuwe energierekening los je de gemaakte kosten af. Zo hoef je geen grote investering te doen, maar zit je wel in een minder tochtig huis. En de gemeente is weer een stukje dichter bij het halen van de klimaatdoelen.” 

Verduurzaming betaalbaar voor iedereen
De woningeigenaar krijgt vooraf inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die het best passen voor zijn/haar huis, de kosten en de opbrengsten hiervan. De kosten voor de maatregelen worden over 30 jaar gespreid en geïnd via een gemeentelijke belasting. De woningeigenaar betaalt zo de investeringen in 30 jaar tijd terug. Verkoop je je huis? Bij verkoop van de woning gaan de eventueel resterende aflossingen over op de nieuwe woningeigenaar. Het voordeel hiervan is dat de regeling voor iedere woningeigenaar toegankelijk is, ongeacht wat zijn/haar financiële draagkracht is.

Geen gedoe 
Woningeigenaren hoeven niet zelf op zoek te gaan naar betrouwbare uitvoerders. Ook hoeven zij niet te onderzoeken welke maatregelen en subsidies het beste bij hun huis passen. Dat wordt allemaal voor hen geregeld door de partij die de gemeente hiervoor inschakelt. Interesse in de regeling? Meer informatie is hier te vinden.

Huur woningen
Progressief Akkoord roept het college op om ook bewoners van sociale huur en particuliere huur niet te vergeten. Ook bewoners van deze woningen willen er graag warmpjes bij zitten in de winter, zonder dat zij zich blauw betalen aan de energierekening. Zij hebben zelf weinig tot geen mogelijkheden om hun huurhuis te verduurzamen. Progressief Akkoord vraagt het college daarom om goede afspraken te maken met sociale woningbouwcoöperaties en particuliere verhuurders aan te spreken om hun verantwoordelijkheid. 

Voortschrijdend inzicht
Progressief Akkoord waardeert dat het CDA, de ChristenUnie, Lokaal Montfoort en de SGP hun standpunten met betrekking tot de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling hebben herzien.
Tijdens een vorige raadsvergadering over dit onderwerp was er enige verwarring bij de toenmalige oppositie, inclusief zorgen over de grondwettelijke geldigheid van de regeling. Gelukkig heeft de toenmalige wethouder deze geruchten weten te weerleggen, hoewel dit de toenmalige oppositie niet heeft overtuigd. Het huidige college heeft actief de GVR opgepakt, waardoor de eerste woningen nu met behulp van deze regeling worden aangepakt. Op de vraag vanuit Progressief Akkoord naar de motivering achter de gewijzigde stemmen - iedereen heeft voor gestemd - werd aangegeven dat men van mening is veranderd vanwege "toegenomen inzicht".

Progressief Akkoord hoopt dat de coalitiepartijen vaker rekening houden met onze vooruitziende visie, wat alleen maar in het belang van de inwoners van Montfoort is als beslissingen herzien worden op basis van verbeterde inzichten. Er zijn nog genoeg uitdagingen waar onze gemeente mee te maken heeft, zoals het stimuleren van energieopwekking, energiebesparing en het bevorderen van biodiversiteit.