Verduurzaming van woningen betaalbaar voor iedereen
De verduurzaming van je woning kan aardig wat geld kosten. Die investering verdient zich snel terug, maar je moet het geld wel hebben liggen om de investering te kunnen doen. Dat hoeft nu niet meer dankzij een nieuwe regeling van de gemeente: de Gemeentelijke Verduurzaming Regeling (GVR).
Op 14 december 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Gemeentelijke Verduurzaming Regeling (GVR). Deze regeling ontzorgt woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning, ook als ze geen dikke portemonnee hebben.
Woningverduurzaming toegankelijk voor iedereen
Het doel van de GVR is om verduurzaming voor alle woningeigenaren toegankelijk en betaalbaar te maken. Dit doet de regeling door ervoor te zorgen dan woningeigenaren geen financieringsrisico lopen op de benodigde investering. Met de regeling worden woningeigenaren geheel ontzorgd doordat de gemeente het meeste regelwerk voor ze doet.
Maandlasten neutraal
De woningeigenaar krijgt vooraf inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die het best passen voor zijn/haar huis, de kosten en de opbrengsten hiervan. De woningeigenaar betaalt die kosten niet in 1 keer, maar betaalt het af door iedere maand de hoogte van zijn oude energierekening te betalen. Door de verduurzaming is de energierekening eigenlijk lager geworden. Het verschil tussen de oude en nieuwe energierekening is de aflossing. Je merkt het dus niet in je portemonnee, maar zit wel in een minder tochtig huis.
Hoe werkt dat dan?
De kosten voor de verduurzamingsmaatregelen worden over 30 jaar gespreid en geïnd via de gemeentelijke baatbelasting. De woningeigenaar betaalt zo de investeringen in 30 jaar tijd terug. Verkoop je je huis? Geen probleem. Bij verkoop van de woning gaan de eventueel resterende baatbelasting termijnen over op de nieuwe woningeigenaar. Het voordeel hiervan is dat de regeling voor iedere woningeigenaar toegankelijk is, ongeacht wat zijn/haar financiële draagkracht is.
Geen regelwerk
Woningeigenaren hoeven niet zelf op zoek te gaan naar betrouwbare uitvoerders. Ook hoeven zij niet te onderzoeken welke maatregelen en subsidies het beste bij hun huis passen. Dat wordt allemaal voor hen geregeld door de gemeente. De uitvoering van de maatregelen vindt plaats door aangesloten uitvoerders. Na afronding van de werkzaamheden doet De Woonpas een eindinspectie. Zij controleren of de maatregelen aansluiten op de vooraf verstrekte inzichten.
Progressief Akkoord hoopt dat veel inwoners de GVR gaan gebruiken
Zowel de woningeigenaar als het milieu worden er beter van. En met de recente stijging van de gasprijzen, is dit een handige manier om uw stijgende energierekening een halt toe te roepen.