Open dag van de milieustraat Montfoort

Op zaterdag 21 januari was het zover: de open dag van de milieustraat in Montfoort! In samenwerking met Afval Verwijdering Utrecht (AVU) werd er een gezellige dag georganiseerd  waar we alles konden leren over grondstoffen. Want dat is wat we op de milieustraat noemen: geen afval, maar grondstoffen. Want (onderdelen van) wat u inlevert, hergebruiken we en krijgt zo een tweede leven.

Tweede kans Bingo
Tijdens de open dag waren er allerlei leuke activiteiten te beleven. Zo was er een 2e kans  bingo en kleurplatenwedstrijd voor kinderen, een workshop van het Repair Café SWOM en een lekker kopje koffie of warme chocolademelk in een mok die we ook nog mee naar huis mochten nemen!
Ook was er een brainstormsessie met een afvalcoach om alle vragen over afval in onze gemeente te stellen. Daarnaast konden rondkijken en de nieuwe aanpassingen zien van het KCA-depot en de bewegwijzering.

Over de Verbouwing en verduurzaming gemeentewerf
(in mei 2022 is hiervoor een bedrag van ruim 400.000 euro beschikbaar gesteld door de raad)
De gemeentewerf in Montfoort zit  momenteel in een grote verbouwing en verduurzaming  slag. De aanleiding hiervoor is een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) uitgevoerd in 2019. Hierin werd duidelijk dat de huidige kantine, aankleed- en doucheruimten van de gemeentewerf niet meer voldoen aan de groeiende hoeveelheid medewerkers. Ook de situatie van het Klein Chemisch Afval (KCA) depot voldeed niet meer aan de wettelijke arbo- en veiligheidsvereisten. Tevens stijgen de gasprijzen op de energiemarkt, wat de aanleiding was om de gemeentewerf aardgasvrij te maken.

Resultaat
Het gewenste resultaat van de verbouwing is een gemeentewerf die voldoet aan wettelijke vereisten (arbo en veiligheid) en aardgasvrij is. Om dit te bereiken wordt er een intern verbouwingsplan uitgevoerd in een fase begane grond en een fase verdieping. De eerste fase, de begane grond, bestaat uit vergroting van kantoorruimten en aankleed- en doucheruimten. De tweede fase, de verdieping, zal de realisatie van een grotere kantine zijn, met verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie, HR+++ dubbelglas en zonnepanelen en een dakkapel voor voldoende daglicht. Tevens zal er een warmtepomp toegepast worden met de daarbij benodigde zonnepanelen en andere voorzieningen om de verwarmde ruimten voldoende op temperatuur te krijgen.

Eerste fase gerealiseerd
Op 21 januari tijdens de open dag van de milieustraat is de eerste fase gerealiseerd met het opknappen van het KCA-depot en de nieuwe bewegwijzering. De verdere verbouwing en verduurzaming zal in de komende maanden worden voortgezet, waarbij de planning is om de verbouwing in 2023 af te ronden.